Tips om iemand met een angststoornis te helpen

Gepubliceerd op 20 januari 2020 om 16:33

Niet iedere 'buitenstaander' weet hoe om te gaan met iemand die een angststoornis, angstaanval of paniekaanval heeft. Tijdens een aanval bevindt jij je in een soort bubbel, erdoorheen prikken lukt niet zo één, twee, drie. 

Daarnaast is het ook vaak lastig voor de omgeving, neem het je omgeving niet kwalijk. Je helpt hen door juist een uitleg te geven hoe zij jou kunnen helpen in zo'n situatie. 

Onderstaande tips kan jouw omgeving hier juist heel goed mee helpen, gunstig voor hen maar ook voor jou!


Neem de tijd om te luisteren, maar ga niet mee in de angst van iemand.

Door te luisteren laat je de ander blijken dat je hem/haar niet alleen hoort, maar ook probeert te begrijpen.

Geef antwoorden zoals:

- Ik begrijp je 
- Dat kan ik mij goed voorstellen 
- Dat lijkt mij ook erg lastig

Maar ga niet in discussie, of probeer de persoon niet te vertellen hoe jij erover denkt. Jij denkt rationeel, iemand met een aanval op dat moment niet


Ga over op een ander onderwerp

Afleiding werkt het beste tijdens een angst/paniek aanval. Hierdoor wordt de persoon in kwestie afgeleid van de huidige gedachten waardoor een angst/paniek aanval ontstaat. 


Zeg dit nooit! 

Zeg nooit, doe even rustig of adem eens normaal. Dit werkt echt averechts! Wat wel werkt is om aan te geven dat dit een paniekaanval is en jij deze persoon gaat helpen. Stel de persoon gerust dat hij/zij niet alleen is. Laat de persoon beide handen (binnenkant) over de neus en mond plaatsen om de ademhaling onder controle te krijgen. 


Laat de persoon zelf praten

Dit klikt gek, maar vraag wat deze persoon voelt, wat er in hem of haar omgaat, waar degene bang voor is. Door te praten focust de persoon in kwestie zich op het praten en niet op de angst. 


Bespreek het met elkaar

Bespreek samen wat de persoon in kwestie fijn vindt in de toekomst, hoe kan jij het beste handelen, hoe wilt de persoon zelf hoe jij handelt en wat kun jij nog meer doen? Voor iemand met een angst/paniek aanval is het heel fijn om iemand te hebben die snapt hoe te handelen maar ook hierbij een veilig gevoel krijgt. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.