Hoe maak je makkelijk een piñata - duidelijke uitleg!

Gepubliceerd op 7 mei 2020 om 11:28

"Jaren geleden heb ik dit ooit eens gedeeld op Plazilla. Het was een veel gelezen artikel en nu deel ik het nog een keer op mijn blog!"

Super gaaf om als cadeau te geven, een eigen gemaakte piñata! Gevuld met snoep, presentjes en cadeau's. Hoe maak je nou op een simpele manier een piñata? Hier uitgelegd met foto's.


Zorg eerst dat je alle spullen verzameld hebt voor het maken van een piñata. De belangrijkste dingen die je nodig hebt om mee te beginnen:

  • Behang lijm
  • Teiltje om de lijm in te mengen en bewaren
  • Kranten (veel kranten)
  • Ballon

Ik heb gekozen voor een ballon van 55 cm. Deze zijn te koop bij feest winkels of online te bestellen. Je hebt ze ook nog groter maar dat ligt er net aan wat jij zelf wil. Ook de vorm is te bepalen, rond of ovaal. Ik vind rond persoonlijk mooier.


Blaas de ballon goed op, mag best stevig zijn opgeblazen, maar niet te hard!

Hierna maak je reepjes van de kranten zodat deze goed over de ballon heen geplakt kunnen worden en moet de behang lijm ook al klaar staan.

Nu kun je gaan beginnen met het plakken van de kranten op de ballon:

Met een spatel kun je de behang lijm op de ballon smeren en daaroverheen de kranten plakken, uiteindelijk werk je gewoon alleen met je handen omdat de lijm ook weer over de kranten heen moet. Plak totaal 3 á 4 lagen en laat dit een uurtje drogen.


Hierna ga je weer verder met het plakken van de kranten en totaal doe je een stuk of 9 á 10 lagen. De droogtijd duurt het langst! Dit moet zeker 2 nachten soms 3 nachten drogen voordat het goed hard is geworden.

Je kunt de tijd versnellen door de bal bij de radiator te plaatsen of te föhnen. Doe dit niet gelijk na het plakken want anders kunnen de kranten los laten.

Doe dit na een nachtje drogen zodat de buitenkant al droog is. De binnenkant is namelijk nog niet droog.


Als de bal helemaal droog is kun je de ballon van binnen lek prikken. De bal blijft zijn vorm houden en is klaar voor het versieren van de piñata.

Zie hieronder de foto met de lek geprikte ballon. Je kunt alvast een gat maken zodat je de bal kunt vullen met snoep, presentjes en cadeau's.


Zorg dat je alles klaar hebt staan om de piñata verder af te maken:

  • Vulling voor de piñata
  • (knutsel) lijm
  • Papier maché, crêpe papier
  • Knutsel matariaal
  • Zelf knutsel materiaal naar eigen ideeën toevoegen
  • Schaar

Begin met het maken van de stroken met crêpe papier zie hieronder afgebeeld:


De lange strook knip je in 4 á 5 stukjes, en plak je met gewone knutsel lijm op de piñata.

Ik heb rood en wit gebruikt omdat dit de kleuren zijn van de Angry Birds.

Zoals je ziet lapt het crêpe papier over elkaar heen. Dan zie je die leuke sliertjes die je geknipt hebt en zo maak je een leuk effect op de piñata zelf.


Nu kun je gaan beginnen met het knippen en plakken van de piñata.

Dit kan met van alles zijn lege wc rollen, een krant als een toeter rollen en deze versieren. Dit lig er net aan wat je wilt gaan maken.

Ik zelf heb vilt papier (rubber achtig) gebruikt om de vormen te gebruiken. Ook wat karton en van die beweegbare oogjes erop gedaan.

Voor de snavel heb ik van een leeg potje het dekseltje gebruikt om zo een echte snavel te kunnen maken die ook open staat.


Ik zou van tevoren de bal wel eerst gaan vullen, anders verpest je dadelijk per ongeluk alles wat je er zojuist hebt opgeplakt.
Hieronder een voorbeeld en een super leuk idee waarmee je de piñata kunt gaan vullen.

Bij de Action kun je bijvoorbeeld super leuke mini traktaties halen zoals die samba ballen.


Zo de piñata is klaar!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.