Champignon Bourguignon

Gepubliceerd op 4 oktober 2020 om 17:43

Als je gek bent op champignons dan moet je zeker dit recept van lekker plan eens uitproberen! Lekker plan legt uit waarom je dit recept echt eens moet eten: ze zijn lekker. Heel lekker. Ze smaken als de lekkerste wijn-rundvlees stoofpot die je ooit gegeten hebt, maar dan beter. Je hoeft namelijk geen droge stukken vlees weg te knagen die ondanks je harde werk toch voornamelijk smaken naar lang gekookt vlees. Voor meer lekkere recepten kun je een kijkje nemen op www.lekkerplan.nl 

Ingredienten:

  • 800 gram kastanjechampignons
  • 15 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie verdeeld in 1+1 eetlepels
  • 1 kleine wortel
  • 1 ui
  • 2 dikke takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 225 ml rode wijn
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 ml water of groentebouillon
  • 15 gram boter (dit is de tweede portie van 15 gram)
  • 25 gram bloem

Bereiden: 

  • Maak de kastanjechampignons schoon en snijd ze in kwarten (als je erg grote hebt in zessen).
  • Bak de paddenstoelen in een grote pan met een zware bodem in een mengsel van 15 gram boter en 1 eetlepel olijfolie tot ze bruin worden, maar nog geen vocht loslaten.
  • Haal ze uit de pan en zet ze even weg.
  • Snijd de wortel in kleine blokjes en snipper de ui.
  • Doe in de lege pan nog een eetlepel olijfolie en bak er de wortel en de ui in met de takjes tijm en wat zout en peper.
  • Bak tot de groente zacht en een beetje bruin is en doe er dan de knoflook bij. Bak nog even tot je de knoflook ruikt.
  • Giet de rode wijn bij het uimengsel, schraap alle aanbaksels los en zet het vuur hoog om de boel aan de kook te brengen.
  • Laat borrelen tot je nog ongeveer de helft van de wijn over hebt. Roer er de tomatenpuree en water (of bouillon) door.
  • Doe de champignons weer in de pan, samen met het vocht dat ze misschien hebben losgelaten.
  • Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat een minuut of twintig pruttelen tot de champignons heel gaar zijn.

  • Prak 15 gram boter met de bloem tot ze goed gemengd zijn.
  • Roer het mengsel door je champignonstoof en laat nog een minuut of tien pruttelen.
  • Als je de saus nog te dun vindt (is bij mij nooit zo), kun je het vuur weer hoog zetten om wat extra vocht te laten verdampen.
  • Proef en voeg zout naar smaak toe. Vis de tijmtakjes uit de pan.
  • Eet met tagliatelle, brood of aardappelpuree. Wat gehakte bieslook over je stoof fleurt de boel op.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.